Drożdżowiec z truskawkami, kruszonką i migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mleko podgrzać, dodać drożdże, 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, wymieszać i odstawić by drożdże podrosły. Następnie dodać pozostałe składniki(oprócz masła), wyrobić elastyczne ciasto(jeśli ciasto będzie gęste dodać trochę mleka) potem dodać stopione lekko przestudzone masło, zagniatać ciasto do całkowitego wchłonięcia tłuszczu, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przełożyć na podsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na placek o grubości około 1 cm. Ułożyć w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto posmarować cienko dżemem. Składniki kruszonki posiekać nożem do połączenia się składników. Następnie ułożyć połówki truskawek, wcisnąć lekko w ciasto, odstawić ponownie w ciepłe miejsce na 10 minut by ciasto podrosło. Następnie posypać kruszonką i płatkami migdałowymi. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec około 30 minut, przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Porady
1.do ciasta można dodać łyżkę jogurtu naturalnego, wtedy ciasto będzie bardziej wilgotne.
Komentarze