Drożdżowiec z masą marcepanową

0 (0 ocen)

  • 50 min

Bardzo puszyste ciasto drożdżowe z dużą ilością bakalii i dodatkowo masy marcepanowej. Idealne do kawy i herbaty.

  • 50 min

Składniki:

  • Forma: 14x40 cm
    Składniki:
    3 szklanki mąki
    3/4 szklanki cukru pudru
    5 łyżek masła
    Szczypta soli
    3 jajka
    5 dag drożdży
    3/4 szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki śmietany 30%
    20 dag mieszanki keksowej
    2 łyżki rumu
    2 łyżki soku z cytryny
    15 dag masy marcepanowej
    Do dekoracji lukier, bakalie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowiec z masą marcepanową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mieszankę bakalii skropić rumem, mąkę wymieszać z cukrem, w środku zrobić dołek, wkruszyć drożdże, dodać 2-3 łyżki mleka, lekko wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. Następnie dodać jajka, śmietanę, pozostałe mleko, szczyptę soli, sok z cytryny, dokładnie wyrobić ciasto(powinno mieć konsystencję gęstej śmietany). Następnie dodać roztopione masło, wymieszać całość aż ciasto wchłonie tłuszcz. Do gotowej masy dodać pokruszoną masę marcepanową i mieszankę keksową(zostawić część do dekoracji) . Wymieszać by mieszanka z masą marcepanową dobrze sie połączyła z ciastem. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy, odstawić w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło objętość. Piec w temp. 170 stopni 50 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzić czy ciasto jest upieczone. Gdy wystygnie polać lukrem, ozdobić mieszanką bakaliową.

Porady

1.ciasto można dodatkowo nasączyć lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować