Drożdżowe zawijaski z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mleko podgrzewamy, tak, aby było lekko ciepłe, nie gorące. Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, jedną piątą mleka (ok. 50 ml) i 2-3 łyżki mąki, mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy pod przykryciem by drożdże ruszyły.
Masło roztapiamy w rondelku.
Mąkę przesiewamy do misy miksera, dodajemy rozczyn, ciepłe mleko i resztę składników ciasta. Wyrabiamy mikserem ok. 5-7 minut końcówką z hakiem aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto można wyrobić również ręcznie, wtedy wyrabiamy około 12-15 minut (aż będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk). Ciasto powinno być miękkie i nieco klejące, ale takie ma być. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopiony ciepły tłuszcz.
Wyrobione ciasto pozostawiamy w cieple, nakryte ściereczką, by podwoiło swoją objętość.
2.Nadzienie serowe :
Ser ucieramy za pomocą widelca lub miksera z resztą składników.
Formowanie :
Na oprószony mąką blat wykładamy wyrośnięte ciasto. Lekko zagniatamy i wałkujemy na duży prostokąt. Na jednej połowie ciasta rozsmarowujemy masę serową. Ciasto składamy na pół, tak by masa serowa była w środku. Ostrym nożem lub radełkiem tniemy ciasto wzdłuż, a następnie każdy z dwóch prostokątów na 6 pasków o szerokości ok. 3-4 cm . Powstaje nam 12 prostokątów. Każdy z nich skręcamy dwukrotnie i przekładamy na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Pozostawiamy do napuszenia. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC . Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu i wystudzeniu każdą drożdżówkę polewamy lukrem.
Komentarze