Drożdżowe zawijaski z serem

4.47 (192 ocen)

Pyszne ! Po prostu pyszne !

Składniki:

  • Ciasto :

    250 ml mleka

    80g masła

    450g mąki pszennej

    25g świeżych drożdży

    65g cukru

    1 łyżeczka pasty waniliowej (ekstraktu)

    1 duże jajko

    szczypta soli



    Nadzienie serowe :

    500g twarogu tłustego niemielonego

    2 żółtka

    100g cukru pudru

    2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%

    skórka starta z 1 cytryny



    Dodatkowo :

    1 jako do posmarowania drożdżówek

    Lukier
Wystaw ocenę:

4.47 (192 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe zawijaski z serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe zawijaski z serem 1. Ciasto:

    Mleko podgrzewamy, tak, aby było lekko ciepłe, nie gorące. Do miseczki rozkruszamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru, jedną piątą mleka (ok. 50 ml) i 2-3 łyżki mąki, mieszamy do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Odstawiamy pod przykryciem by drożdże ruszyły.

    Masło roztapiamy w rondelku.

    Mąkę przesiewamy do misy miksera, dodajemy rozczyn, ciepłe mleko i resztę składników ciasta. Wyrabiamy mikserem ok. 5-7 minut końcówką z hakiem aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Ciasto można wyrobić również ręcznie, wtedy wyrabiamy około 12-15 minut (aż będzie gładkie i będzie odchodzić od rąk). Ciasto powinno być miękkie i nieco klejące, ale takie ma być. Pod koniec wyrabiania dodajemy roztopiony ciepły tłuszcz.

    Wyrobione ciasto pozostawiamy w cieple, nakryte ściereczką, by podwoiło swoją objętość.
  • Drożdżowe zawijaski z serem 2. Nadzienie serowe :

    Ser ucieramy za pomocą widelca lub miksera z resztą składników.



    Formowanie :

    Na oprószony mąką blat wykładamy wyrośnięte ciasto. Lekko zagniatamy i wałkujemy na duży prostokąt. Na jednej połowie ciasta rozsmarowujemy masę serową. Ciasto składamy na pół, tak by masa serowa była w środku. Ostrym nożem lub radełkiem tniemy ciasto wzdłuż, a następnie każdy z dwóch prostokątów na 6 pasków o szerokości ok. 3-4 cm . Powstaje nam 12 prostokątów. Każdy z nich skręcamy dwukrotnie i przekładamy na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia. Pozostawiamy do napuszenia. Piekarnik nagrzewamy do 180ºC . Drożdżówki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 20 minut, aż się zarumienią. Po upieczeniu i wystudzeniu każdą drożdżówkę polewamy lukrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować