Ciasto drożdżowe z orzechową kruszonką

5 (163 ocen)

  • 40 min

Takie piekła moja ciocia i babcia. Wszystkim smakowało do tego mleko lub jogurt i nic więcej nie potrzeba.

  • 40 min

Składniki:

  • Na dwie tortownice 22 cm i 16 cm.
    1 kg mąki
    10 dag drożdży + 1 łyżeczka cukru
    4 żółtka
    130 g cukru
    1/2 szklanki oleju
    1 1/2 szklani mleka
    cukier waniliowy

    Kruszonka orzechowa
    50 g zmielonych orzechów laskowych i włoskich
    50 g cukru pudru
    55 g mąki
    75 g margaryny
Wystaw ocenę:

5 (163 ocen)

Ciasto drożdżowe z orzechową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0xrtdya 1. Kruszonka
    Do mąki dodajemy cukier puder i zmielone orzech mieszamy.
    Zimną margarynę kroimy w cząstki i dodajemy do mąki.
    Szybko niezbyt dokładnie łączymy składniki i odstawiamy do lodówki.

    Ciasto
    Mleko lekko podgrzewamy.
    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
    Drożdże rozcieramy z cukrem i rozprowadzamy kilkoma łyżeczkami mleka.
    Pozostawiamy do wyrośnięcia.
    Ucieramy żółtka z cukrami do białości.
    Po wyrośnięciu rozczynu dodaje my go do przesianej mąki razem z utartymi jajkami , mlekiem i olejem.
    Wszystko wyrabiamy dokładnie napowietrzając ciasto.
  • image-19a0x9o 2. Ciasto dostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy miskę lnianą ściereczką.
  • 3. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie nierówne części.
    Wykładamy dwie tortownice lekko dociskając ciasto.
    Na wierzch ciasta wykładamy kruszonkę ( skubiemy , rozcieramy).
    Wstawiamy do piekarnika 160-180 C na około 50-60 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować