Ciasto drożdżowe z jabłkową konfiturą (z prodiża)

4.89 (203 ocen)

  • 3 godz.

Jeśli zabieram się za ciasto drożdżowe piekę je właśnie w starym prodziżu, bez regulacji temperatury i nie zmienię tego przyzwyczajenia, dopóki mój "zabytek" nie odmówi posłuszeństwa. Ciasto pachnie i smakuje dzieciństwem, zawsze się udaje.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    -60 g drożdży
    -120 g stopionego, letniego masła
    -2 jaja
    -1 szklanka letniego mleka
    -1 szklanka cukru
    -3,5 szklanki mąki
    -szczypta soli

    Kruszonka:
    -100 g masła
    -5 łyżek mąki
    -3 łyżki cukru

    Dodatkowo:
    -4-5 łyżek konfitury jabłkowej (najlepiej domowej)
Wystaw ocenę:

4.89 (203 ocen)

Ciasto drożdżowe z jabłkową konfiturą (z prodiża) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozkruszamy do miski. Jajka roztrzepujemy widelcem w osobnej misce. Następnie dodajemy do nich sól, cukier, mleko, masło i dokładnie roztrzepujemy. Wlewamy do drożdży, przykrywamy talerzem i na wierzchu jeszcze ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
  • 2. Następnie wsypujemy przesianą mąkę. Wyrabiamy mikserem (spiralkami) na maksymalnych obrotach , aż masa będzie bardzo gładka i jednolita (około 3-4 minuty). Przykrywamy talerzem i ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • kruszonka 3. Gdy ciasto wyrośnie przygotowujemy kruszonkę: mąkę i cukier wsypujemy do miski, masło kroimy na kilka kawałków i wrzucamy do miski. Wyrabiamy kruszonkę palcami.
  • 4. Wyrośnięte ciasto przekładamy do wysmarowanego tłuszczem i wysypanego bułką tartą lub kaszą manną prodziża (średnica 30cm). Lekko smarujemy konfiturą i wysypujemy kruszonkę. Pieczemy 40 minut. Po odłączeniu prodziża, pokrywę zostawiamy jeszcze przez 5 minut, następnie ją lekko uchylamy i pozostawiamy na kolejne 20 minut (aby ciasto nie opadło).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować