Drożdżowe rudolfy

4.5 (164 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Rudolfy to taka miła niespodzianka dla dzieci w okresie Świąt Bożego Narodzenia. U mnie w wersji drożdżowej. Dzieciaki na pewno oszaleją:)))

Składniki:

  • Składniki na ciasto ok. 70szt.
    500g mąki
    30g świeżych drożdży
    2 jajka
    70g cukru
    250 ml letniego mleka
    80g masła
    szczypta soli

    Składniki na dekorację:
    1 opakowane małych precelków
    1 opakowanie białych groszków
    czerwone m&m'sy na noski
    troszkę gorzkiej czekolady
    lukier królewski
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe rudolfy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wlać letnie mleko. Dodać pokruszone drożdże, jedną łyżeczkę
    cukru i tyle mąki, żeby rozczyn miał gęstość kwaśnej śmietany (ok. 100g).
    Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
  • 2. Dodać resztę mąki, cukru, sól,1 jajko i 1 białko oraz rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrobić ciasto (można hakami miksera).
    Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  • rudolf1 3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na ok. 1/2cm. Foremką w kształcie serduszka (moja ma 6cm) wycinać serca.
    Każde posmarować pozostałym żółtkiem zmieszanym z 1-2 łyżkami mleka
    i przykleić precelki.
  • 4. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piec w 180 stopniach ok. 10 minut. Wystudzić na metalowej kratce. Za pomocą lukru przykleić noski z czerwonych m&m'sów oraz oczy z białych groszków.
    Z rozpuszczonej czekolady zrobić na groszkach czarne kropeczki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować