Drożdżowe racuszki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z połowy letniego mleka, łyżeczki cukru pudru, łyżki mąki i pokruszonych drożdży sporządzamy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Całe jajka ubijamy z łyżką cukru pudru na puszystą masę.
Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, ubite jajka, pozostałe mleko, sól i rozpuszczone masło. Wyrabiamy rozczyn, powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
Odstawiamy na 10 minut aby wyrosło. Wylewamy na patelnię większą łyżką.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy. Podajemy posypane cukrem pudrem lub posmarowane marmoladą.
Porady
Do ciasta drożdżowego można dodać sparzone rodzynki.
Komentarze