Drożdżowe Racuszki Śniadaniowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Pyszne na śniadanko lub podwieczorek.

  • 20 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
    3 dag świeżych drożdży
    60 g masła
    3/4 szklanki letniego mleka
    2 jajka
    płaska łyżeczka cukru pudru
    1 łyżka cukru pudru
    szczypta soli
    cukier puder / dżem do smarowania racuszków

Drożdżowe racuszki śniadaniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z połowy letniego mleka, łyżeczki cukru pudru, łyżki mąki i pokruszonych drożdży sporządzamy rozczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Całe jajka ubijamy z łyżką cukru pudru na puszystą masę.
    Do miseczki przesiewamy mąkę, dodajemy rozczyn, ubite jajka, pozostałe mleko, sól i rozpuszczone masło. Wyrabiamy rozczyn, powinno mieć konsystencję gęstego ciasta naleśnikowego.
    Odstawiamy na 10 minut aby wyrosło. Wylewamy na patelnię większą łyżką.
    Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na ręcznik papierowy. Podajemy posypane cukrem pudrem lub posmarowane marmoladą.

Porady

Do ciasta drożdżowego można dodać sparzone rodzynki.

Komentarze

Podobne przepisy