Drożdżowe racuchy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO: drożdże łączymy z cukrem, łyżką mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Zaczyn delikatnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 10 min. Do miski z zaczynem przesypujemy resztę mąki, dodajemy jajko i wlewamy drożdżowy zaczyn. Wszystko dokładnie łączymy, aby uzyskać jednolite i gładkie ciasto. Odstawiamy je na ok 30 minut w ciepłe miejsce.
2.Jabłka obieramy, drobno kroimy, usuwając gniazda nasienne i dodajemy do ciasta. Mieszamy wszystko razem dokładnie i ponownie odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.
3.Placuszki smażymy na bardzo gorącym oleju z obu stron na rumiano. Podajemy gorące, posypane cukrem lub cukrem waniliowym z cynamonem. Dodatkowo można podać oddzielnie słodką śmietankę lub serek waniliowy homogenizowany.
Komentarze