Drożdżowe rogaliki z nutellą

4.39 (208 ocen)

Nikogo nie trzeba zachęcać do ich zjedzenia. Będą idealne do kawy, na wycieczkę czy przekąskę dla dziecka.

Składniki:

  • 1 szkl mleka
    7g drożdży instant
    1/4 szkl cukru
    50 dag mąki
    szczypta soli
    75g masła
    1 jajko

    nutella

    1 żółtko + 3 łyżki mleka do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.39 (208 ocen)

Drożdżowe rogaliki z nutellą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić aby nie było gorące. Dodać do pozostałych składników w misce, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Odstawić na ok 45-60 minut do wyrośnięcia.
  • Drożdżowe rogaliki z nutellą 2. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować na cienkie koło, pokroić na 8 trójkątów. Na każdy położyć łyżeczkę nutelli i zwinąć rogalik zaczynając od szerszej części.
  • 3. Rogaliki Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem i piec ok 15 minut w 170 stopniach do zarumienienia.

Porady

Rogaliki można oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Nutella

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować