Drożdżowe rogaliki z marmoladą i lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Z drożdży, kilku łyżek mleka, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki przygotować rozczyn. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut.
Rozczyn dodać do przesianej mąki wraz z rozpuszczonym i ostudzonym tłuszczem oraz resztą składników. Wszystko razem wymieszać i wyrobić miękkie, ale nie klejące się ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Wyrobione ciasto podzielić na 5 małych część. Każdą część rozwałkować ,lekko podsypując mąką w razie potrzeby i pokroić na 6 trójkątów. Na każdy trójkąt na szerszy bok nakładać marmoladę i zwijać w rogaliki. Ułożyć na natłuszczonej blasze i zostawić do wyrośnięcia na około pół godziny. Piec w temp. 200 st.C przez ok15 minut, na rumiano .
2.lukier:
Wszystkie składniki na lukier wymieszać, dodając tyle mleka aby otrzymać odpowiednią konsystencję .
3.Po lekkim przestudzeniu rogaliki polukrować.
Porady
ciasto jest tak elastyczne i miękkie, że równie dobrze zamiast rogalików można formować małe kulki z marmoladą w środku
Komentarze