Drożdżowe rogaliki z kajmakiem

4.5 (165 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Bardzo pyszne i mięciutkie rogaliki.Kajmak bardzo pasuje do ciasta drożdżowego.Polecam z kubkiem herbaty lub filiżanką kawy.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto:
    50 dag mąki tortowej
    5 dag drożdży
    1 szklanka ciepłego mleka
    2 jajka
    5 dag masła lub margaryny
    pół szklanki cukru


    Dodatkowo:
    pół puszki masy krówkowej (20 dag )
    mąka pszenna do posypania stolnicy
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Drożdżowe rogaliki z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru,1 łyżką mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
  • 2. Masło roztapiamy i lekko studzimy.Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
  • 3. Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,utarte jajka,stopione masło i stopniowo wlewając mleko zagniatamy mięciutkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut,żeby ciasto wyrosło.
  • 4. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części.Każdą część formujemy w kulę i wałkujemy na posypanej mąką stolnicy.Następnie kroimy nożem na trójkąty,na każdy nakładamy porcje kajmaku i zwijamy rogaliki.
  • 5. Rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce,żeby podrosły.
  • 6. Po tym czasie rogaliki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować