Drożdżowe rogaliki z twarożkiem waniliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rogaliki:
Mąkę przesiać do miski. Dodać jaja, masło, 250 ml. mleka.
Rozczyn:
100 ml. mleka podgrzać, aby było ciepłe. Dodać 1 łyżkę cukru, drożdże, 3 łyżki mąki, szczyptę soli. Wymieszać. Odstawić na kilka minut.
Wlać do miski. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1,5 h.
2.Farsz:
Twaróg wraz z żółtkami, cukrami i aromatem. Wymieszać, aż powstanie miałki, bez grudek farsz.
3.Ciasto podzielić na 4 części. Każdą po kolei rozwałkować, nie za grubo.
Przyłożyć średniej wielkości talerz i odciąć okrąg. Okrąg podzielić na trójkąty.Na każdym rogu trójkąta nałożyć 1 łyżeczkę farszu i zwinąć. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem i odstawić na 30 min. w ciepłe miejsce.
4.Żółtko roztrzepać z mlekiem. Każdy rogalik wysmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na ok. 20-25 min. Wyciągnąć, gdy się przyrumienią na złoto.
5.Lukier:
Białko ubić z cukrem pudrem i sokiem z limonki. Następnie polać cienko na zimne rogaliki.
Komentarze