Drożdżowe rogale z serem i czosnkiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Dobra przekąska na drugie śniadanie i podczas podróży

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • ciasto:
    mąka pszenna typ 550 - 2.5 szklanki
    drożdże - 15 gramów
    woda letnia - 300 mililitrów
    cukier - 1 łyżeczka
    oliwa z oliwek - 1.5 łyżki
    sól - 0.5 łyżeczki

    nadzienie:
    ser żółty tarty - 70 gramów
    masło - 40 gramów
    czosnek - 2 ząbki
    sól , zioła prowansalskie - 1 szczypta

    Jajko - do smarowania
    oregano, cebula szuszona
    lub inne ulubione przyprawy.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Drożdżowe rogale z serem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ciasto: do szklaneczki wsypujemy cukier , drożdże i zalewamy 100 ml letniej wody-odstawiamy na ok. 10 min. Mękę mieszamy z solą, wlewamy oliwę, odczyn z drożdży i resztę wody. Dobrze ugniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.

    Masło mieszamy ze sprasowanym czosnkiem , solą i ziołami.
  • 2. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości ok 1 cm. Wyciąć z niego trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy masłem czosnkowym i kładziemy trochę sera przy podstawie i zawijamy od podstawy do wierzchołka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy przyprawami( można też położyć trochę sera) i odkładamy jeszcze raz do wyrośnięcia(ok. 30min). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200stC (termoobieg) ok 15 min.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować