Drożdżowe rogale z serem i czosnkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto: do szklaneczki wsypujemy cukier , drożdże i zalewamy 100 ml letniej wody-odstawiamy na ok. 10 min. Mękę mieszamy z solą, wlewamy oliwę, odczyn z drożdży i resztę wody. Dobrze ugniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Masło mieszamy ze sprasowanym czosnkiem , solą i ziołami.
2.Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy ciasto na prostokąt o grubości ok 1 cm. Wyciąć z niego trójkąty. Każdy trójkąt smarujemy masłem czosnkowym i kładziemy trochę sera przy podstawie i zawijamy od podstawy do wierzchołka. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia , smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy przyprawami( można też położyć trochę sera) i odkładamy jeszcze raz do wyrośnięcia(ok. 30min). Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200stC (termoobieg) ok 15 min.
Komentarze