Drożdżowe placuszki z patelni - pomidorkami, szczypiorkiem, serem i ziołami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Polecam smaczne i sycące drożdżowe placuszki z patelni.Dodatek suszonych ziół, pomidorków koktajlowych , świeżego szczypioru i sera podkresla wyjątkowy smak tych placuszków.

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
    2 g świeżych drożdży
    100 ml mleka
    sól do smaku
    1 łyżeczka cukru
    suszone zioła-oregano, bazylia
    oliwa do smażenia
    oraz
    pomidorki koktajlowe
    pół pęczka świeżego szczypiorku
    ser żółty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Drożdżowe placuszki z patelni - pomidorkami, szczypiorkiem, serem i ziołami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ser scieramy na tarce o drobnych oczkach, pomidorki myjemy, kroimy na pół, szczypiorek myjemy, siekamy.

    2. Przygotowujemy zaczyn:. Do miseczki wlewamy 50 ml mleka, rozpuszczamy w nim drożdże, cukier. Dodajemy kilka łyżek mąki, mieszamy i zostawiamy na 30 minut przykrytą ściereczką.Potem przekładamy do wiekszej miski , dodajemy pozostałe składniki , i wyrabiamy ciasto.
    Odstawiamy na kwadrans a nastepnie rozwałkowujemy i wykrawamy okragle placuszki. Na kazym placuszku na środku układamy po połowie pomidorka, oprószamy ziołami.
    3. Rozgrzewamy patelnie z oliwa , kazdy placuszek smżymy z obu stron na rumiano

    Po usmażeniu placki odsączamy na papierowym ręczniku, i jeszcze gorace posypujemy żółtym serem.Smacznego:) :)

Porady

ciasto rozwałkowujemy na gr około 1-1,5 cm. wychodzi 7 sztuk placuszków

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szczypiorek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować