Drożdżowe pierogi z mięsem i pieczarkami

0 (0 ocen)

Pierożki z mięsem i pieczarkami są bardzo smaczne. Robiąc te pierogi zrobiłam mały eksperyment dodając do ciasta suszone drożdże, nawet nie myślałam, że ciasto będzie tak pulchne i chrupiące po odsmażeniu.

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kilogram mąki pszennej
    2 szklanki letniej wody
    1 opakowanie suszonych drożdży
    2 jajka
    1/4 szklanki oleju
    Szczypta soli
    Farsz:
    1,5 kilograma łopatki wieprzowej
    1 kilogram pieczarek
    2 cebule
    Sól, pieprz
    Majeranek
    Olej do smażenia
    Dodatkowo:
    Mąka do podsypania
    Olej do gotowania
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pierogi Pierogi z mięsem

Drożdżowe pierogi z mięsem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości. Ostudzone mięso mielimy na sitku o drobnych oczkach. Cebulę obieramy kroimy w kostkę, przesmażamy na oleju. Pieczarki myjemy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, przesmażamy na oleju po smażeniu cebuli. Do mięsa dodajemy cebulę i pieczarki, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Z mięsa formujemy małe kulki. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy drożdże, sól, wlewamy wodę wymieszaną z jajkami i olejem, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Dzielimy na kilka części, zawijamy w folie, każdą część cienko wałkujemy podsypując mąką. Szklanką wycinamy kółka, układamy kulki z mięsa, zlepiamy pierogi tworząc wokół falbankę. Pierogi układamy na stolnicy wysypanej mąką, gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem oleju przez 3- 4 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy z przesmażoną cebulką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować