Drożdżowe pierożki z szynką

5 (179 ocen)

Pierożki stanowią doskonałą przekąskę, upiekłam je na kolację, wyszły bardzo smaczne i sycące. Ciasto z mąki orkiszowej jest dużo bardziej sycące niż ze zwykłej mąki pszennej.

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki orkiszowej jasnej
    0,5 szklanki letniej wody
    20 gram świeżych drożdży
    2 łyżeczki oleju rzepakowego
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    Farsz:
    200 gram szynki
    100 gram sera żółtego
    Kilka czarnych oliwek
    Kawałek czerwonej i żółtej papryki
    Dodatkowo:
    Ketchup
    Przyprawa do pizzy
    1 jajko
    Mąka do podsypania
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki Przekąski

Drożdżowe pierożki z szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, cukier oraz drożdże wymieszane w letniej wodzie, zagniatamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia. Szynkę kroimy na mniejsze kawałki, ser żółty ścieramy na tarce o grubych oczkach, paprykę kroimy w kostkę, oliwki kroimy w krążki.
  • 2. Ciasto przekładamy na stolnicę, ponownie zagniatamy, podsypujemy mąką i wałkujemy cienko. Wycinamy kółka o średnicy 10 cm., każde smarujemy ketchupem, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy niewielka ilość farszu. Pierożki zlepiamy, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • 3. Pierożki smarujemy rozkłóconym jajkiem , posypujemy przyprawą do pizzy, wstawiamy do piekarnika, pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Olej Szynka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować