Drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

4.5 (185 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Te przepyszne bułeczki zasmakują nie tylko miłośnikom szpinaku i suszonych pomidorów. Mogą one także stanowić alternatywę dla pizzy - takie są pyszne! Najlepsze jest to, że można je podawać pokrojone na kawałki, albo samemu odrywać pojedyncze bułeczki.Doskonałe także na zimno, na drugie śniadanie.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 2 szklanki mąki,
    - 3 dag drożdży,
    - łyżeczka cukru,
    - sól,
    - łyżka oliwy z oliwek.
    Farsz:
    - 40 dag mrożonego szpinaku,
    - 4-5 suszonych pomidorów z oliwy,
    - ząbek czosnku,
    - 10 dag startego na drobnych oczkach żółtego sera,
    - łyżka oleju,
    - sól, pieprz.
    Ponadto:
    - tłuszcz i mąka do formy,
Wystaw ocenę:

4.5 (185 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Przekąski

Drożdżowe ślimaczki ze szpinakiem i suszonymi pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, ciepłej (nie gorącej!) wody, szczypty soli, łyżeczki cukru oraz
    łyżeczki mąki przygotowuję zaczyn, odstawiam w ciepłe miejsce do
    wyrośnięcia.
    Resztę mąki przesiewam do miski przez sito, dodaję wyrośnięte
    drożdże, oliwę z oliwek i zagniatam na gładkie ciasto.
    Formuję kulę, wkładam do miski, przykrywam czystą ściereczką i odkładam do wyrośnięcia.
  • 2. Szpinak rozmrażam na sicie i osączam. Suszone pomidory drobno siekam.
    W garnku rozgrzewam olej, wrzucam rozmrożony szpinak, dodaję drobno posiekany ząbek czosnku i suszone pomidory, smażę razem około 4 minut, doprawiam do smaku solą i pieprzem, studzę.
  • 3. Ciasto rozwałkowuję na podsypanym mąką blacie, na kształt prostokąta o grubości ok. 0,5 cm. Na cieście równomiernie rozsmarowuję farsz, posypuję połową żółtego sera startego na tarce o drobnych oczkach i zwijam roladę.
  • 4. Roladę kroję na kawałki równej wielkości (w moim przypadku jest to 12 ślimaczków).
    Formę do zapiekania (lub blachę do pieczenia) smaruję tłuszczem i wysypuję mąką, układam w niej ślimaczki. Przykrywam i odstawiam na ok. 5 minut w ciepłe miejsce. Posypuję resztą startego żółtego sera i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 st.C na 20-25 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować