Drożdżowo-serowe mięciutkie bułeczki z orzeźwiającymi, kwaskowymi świeżymi czerwonymi porzeczkami to doskonały pomysł na letni deser z sezonowymi owocami.
Drożdżowe ślimaczki z czerwoną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Masło rozpuścić w rondelku, drożdże zasypać cukrem, a mleko lekko podgrzać. Do miski wsypać mąkę, wlać mleko, dodać drożdże, jajka, rozpuszczone masło oraz szczyptę soli. Zagnieść i wyrobić ciasto, pozostawić do wyrośnięcia.
2.Masa serowa:
Biały ser ugnieść widelcem, dodać żółtko, cukier wanilinowy, 3 łyżki cukru
i całość dokładnie wymieszać. Porzeczki umyć i zasypać 3 łyżkami cukru.
3.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, posmarować masą serową i wyłożyć porzeczki. Zwinąć w roladę, a następnie pokroić na kawałki o grubości około 3cm. Ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą, posmarować mlekiem i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20-25minut,
a następnie wystudzić.
Komentarze