Drożdżowe serca

0 (0 ocen)

Takie pierogi warto przygotować na jakąś wyjątkową okazję...

Składniki:

  • Ciasto:
    300g mąki pszennej,
    20g świeżych drożdży,
    2 łyżki oleju,
    sól,
    jajko.

    Farsz:
    duża cebula,
    por,
    3 cienkie parówki,
    1/2 czerwonej papryki,
    2 łyżki oleju,
    sól,
    pieprz,
    250g startego żółtego sera,
    szczypta ostrej papryki.

Drożdżowe serca - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do 200ml letniej przegotowanej wody wkruszyć drożdże. Dobrze rozmieszać, odstawić na 5min. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli, rozpuszczone drożdże orez olej. Zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, by ciasto podwoiło swoją objętość.

  • surowe drożdżowe serca 2. Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oleju. Paprykę oczyścić, pokroić w kosteczkę. Pora umyć, pokroić w plasterki. Parówki obrać z osłonek, pokroić w kostkę, wraz z warzywami dodać do cebuli. Dusić ok. 5 min na małym ogniu. Doprawić do smaku solą i pieprzem oraz papryką.
  • surowe drożdżowe serca2 3. Wymieszać z 2/3 sera. Ciasto ponownie zagnieść, rozwałkować, wyciąć 6 serc. Na trzech sercach rozłożyć farsz, przykryć pozostałymi sercami.
  • suroer drożdżowe serce3 4. Przy pomocy widelca zlepić brzegi jak pierogi. Posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać resztą sera. Piec ok. 20min w temp. 190-200st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy