Drożdżowe muffinki z parówką, keczupem, musztardą i serem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 35 min

Cudownie sprężyste ciasto drożdżowe z farszem, który chyba każdy lubi:)

  • 1 godz. 35 min

Składniki:

  • CIASTO:

    50 dag mąki
    1 dag drożdży
    200 ml ciepłej wody
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    4 łyżki oleju rzepakowego
    1 jajo

    FARSZ:

    4 parówki
    3 łyżki keczupu
    1 łyżeczka musztardy

    PONADTO:

    starty żółty ser

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Muffinki

Drożdżowe muffinki z parówką, keczupem, musztardą i serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać z ciepłą wodą.
  • 2. Mąkę wymieszać z solą, cukrem. Dodać wodę z drożdżami, olej i jajo.
  • 3. Zarobić ciasto. Gotowe zostawić w misce, na ok 1 godz. przykryć ścierką.
  • 4. Parówki pokroić wzdłuż na połowy, następnie na półplasterki.
  • 5. Parówki wymieszać z keczupem i musztardą.
  • 6. Ciasto podzielić na 12 części, każdą rozrobić w pacach, uformować okrągły cienki placek.
  • 7. Tak przygotowane placki wkładamy do natłuszczonej formy na muffinki, lekko odciskając spód i boki.
  • 8. Do miseczek i z ciasta wkładać farsz parówkowy.
  • 9. Wierzch każdej muffinki posypać serem żółtym.
  • 10. Piec 20 min w 170 stopniach.

Porady

Do farszu można dodać posiekaną drobno cebulkę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować