Drożdżowe maliniaki z białą czekoladą

0 (0 ocen)

Nieco przypominają drożdżówki. Po prostu anielska słodycz...

Składniki:

  • Ciasto:
    70 dag mąki pszennej,
    1/3 kost. drożdży,
    3 łyżki cukru,
    2 jajka,
    200ml mleka,
    1/3 szkl. jogurtu naturalnego,
    60g margaryny,
    1/2 łyżeczki soli.

    Nadzienie:
    40 dag malin,
    2 łyżki cukru pudru,
    250 g serka mascarpone,
    1 żółtko,
    tabliczka białej czekolady + 1 jajko

Drożdżowe maliniaki z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia. Do mąki dodać cukier, jajka, jogurt, sól oraz zaczyn z drożdży. Na koniec dodać stopioną zimną margarynę. Wyrobić. Przykryć i odstawić na godz. Po godzinie ciasto ponownie wyrobić, uformować bułeczki (ok. 12 szt.), ułożyć na natłuszczonej i wysypanej cienko mąką blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na pół godz. Następnie przy pomocy szklanki zrobić w każdej bułeczce wgłębienie, prawie aż do samej blachy.
  • 2. Serek utzreć z żółtkiem oraz ze stopioną zimną czekoladą. Masą napełniać bułeczki. Na masę nakładać po łyżeczce rozgniecionych malin. Posypać cukrem pudrem. Bułeczki posmarować rozkłóconym jajkiem. Piec ok. 25 min w temp. 190st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy