Drożdżowe makowe ślimaki w koronie

0 (0 ocen)

  • 50 min

śliczne i smakowite:)

  • 50 min

Składniki:

  • 300g mąki
    25g drożdży
    100ml mleka
    100g cukru
    70g masła
    1 jajko
    1 szklanka gotowej masy makowej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe makowe ślimaki w koronie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe makowe ślimaki w koronie 1. Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem, a następnie zalać ciepłym mlekiem. Dodać pozostałe składniki oprócz masła i wyrobić ciasto. Przełożyć do miski polać masłem i ponownie zagnieść ciasto. Wyrabiać tak długo aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Gdyby ciasto bardzo się kleiło lekko podsypać mąką, ale w bardzo małej ilości. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować. Szklanką o średnicy ok. 6 cm wyciąć kółka. Skrawki ciasta ponownie zagnieść w jednolite ciasto i przykryć, aby nie wyschło. W wyciętych kółkach radełkiem naciąć 4 średnice, nie docinając do brzegów kółek. Powstałe trójkąciki odgiąć na zewnątrz, formułując kształt korony. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt posmarować masą makową i zwinąć ciasno w roladę. Ostrym nożem wycinać ślimaczki o szerokości ok. 1,5cm.
  • Drożdżowe makowe ślimaki w koronie 2. Włożyć po dwa do środka każdej korony. Gotowe przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu. Piec przez ok. 15 – 20 minut do zrumienienia w 180 stopniach.

Porady

Po wycięciu kółek i ślimaków pozostałe czynności należy wykonywać na blaszce na której ciastka będą się piekły. Blaszkę należy wyłożyć uprzednio papierem do pieczenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować