Drożdżowe makowe ślimaki w koronie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić i ostudzić. Drożdże rozetrzeć z cukrem, a następnie zalać ciepłym mlekiem. Dodać pozostałe składniki oprócz masła i wyrobić ciasto. Przełożyć do miski polać masłem i ponownie zagnieść ciasto. Wyrabiać tak długo aż wszystkie składniki się dokładnie połączą. Gdyby ciasto bardzo się kleiło lekko podsypać mąką, ale w bardzo małej ilości. Odstawić do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, rozwałkować. Szklanką o średnicy ok. 6 cm wyciąć kółka. Skrawki ciasta ponownie zagnieść w jednolite ciasto i przykryć, aby nie wyschło. W wyciętych kółkach radełkiem naciąć 4 średnice, nie docinając do brzegów kółek. Powstałe trójkąciki odgiąć na zewnątrz, formułując kształt korony. Pozostałe ciasto rozwałkować na prostokąt posmarować masą makową i zwinąć ciasno w roladę. Ostrym nożem wycinać ślimaczki o szerokości ok. 1,5cm.
2.Włożyć po dwa do środka każdej korony. Gotowe przykryć ściereczką i pozostawić na 20 minut w ciepłym miejscu. Piec przez ok. 15 – 20 minut do zrumienienia w 180 stopniach.
Porady
Po wycięciu kółek i ślimaków pozostałe czynności należy wykonywać na blaszce na której ciastka będą się piekły.
Blaszkę należy wyłożyć uprzednio papierem do pieczenia.
Komentarze