drożdżowe łabędzie

0 (0 ocen)

sposób na domowe bułeczki drożdżowe w niecodziennej formie

Składniki:

  • 250 - 300 g mąki
    15 - 20 g drożdży
    około 100-150 ml kwaśnej wiejskiej śmietany
    sól, ulubione przyprawy ja dodałam suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
    łyżeczka cukru

    ziele angielskie lub pieprz czarny na oczy

Drożdżowe łabędzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski przesiać mąkę, w środku zrobić wgłębienie i rozkruszone drożdże. Wlać śmietanę w temperaturze pokojowej, wsypać cukier. Lekko zamieszać by drożdże się rozpuściły. Zostawiamy do wyrośnięcia.
  • 2. Dodajemy sól i przyprawy. Wszystko starannie mieszamy i wyrabiamy do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Lekko oprószamy mąką, przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15-20 minut.
  • przygotowanie krok po kroku 3. Z wyrośniętego ciasta odcinamy po kawałku i wałkujemy na oprószonej mące stolnicy na okrągłe placki. Następnie postępujemy tak jak na załączonym zdjęciu. Czyli placek składamy tak by widać było tylną warstwę. Następnie robimy głębokie nacięcie na zgięciu i wywijamy szyję łabędzia. Następnie robimy kilka podłużnych nacięć na skrzydłach. Z ziela robimy oczy.
  • 4. Łabędzie układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach C około 15 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni.

Porady

Takie bułeczki można również zrobić ze słodkiego ciasta drożdżowego np. takiego jak na chałkę. Aby bułeczki mocniej się zrumieniły można przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy