Drożdżowe oponki z lukrem.

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Pyszne i słodkie oponki.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    3 szklanki mąki pszennej
    5 dag drożdży
    2 żółtka
    1 jajko
    4 łyżki cukru
    cukier waniliowy
    4 łyżki oleju
    1 łyżka octu lub spirytusu
    1 szklanka ciepłego mleka
    szczypta soli

    Dodatkowo:
    olej do smażenia(około 2 szklanki)
    mąka do podsypania
    cukrowa posypka do dekoracji

    Lukier:
    1 białko
    około 1 szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Oponki

Drożdżowe oponki z lukrem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozmieszać z łyżką cukru,mąki i odrobiną ciepłego mleka.Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple na około 30 minut,żeby wyrosły.
  • 2. Jajko ,żółtka,cukier waniliowy i pozostały cukier utrzeć na puszystą masę.
  • 3. Do mąki dodać wyrośnięte drożdże,utarte jajka,szczyptę soli,ocet,ciepłe mleko.Zagnieść ciasto,pod koniec dodać olej.Ciasto powinno być miękkie,jeśli jest zbyt twarde dodać ciepłego mleka.Dokładnie wyrobić.Przykryć ściereczka i pozostawić w cieple na około 1 godzinę,aż podwoi swą objętość.
  • 4. Po tym czasie ciasto wałkujemy ,za pomocą szklanki wykrawamy krążki,na środku wycinamy kieliszkiem dziurki.Układamy na stolnicy posypanej mąką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce,żeby podrosły.
  • Smażenie. 5. Olej rozgrzewamy w garnku,smażymy oponki z obu stron na lekko brązowy kolor.Osuszamy na papierowym ręczniku.
  • 6. Białko ucieramy kilka minut z cukrem pudrem,do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru.Cukier dodajemy stopniowo,jego ilość zależy od tego jak duże mamy białko.
    Gotowym lukrem dekorujemy oponki,posypując cukrową posypką.

Porady

Z porcji wyszło mi około 40 sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować