Drożdżowe oponki z lukrem. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozmieszać z łyżką cukru,mąki i odrobiną ciepłego mleka.Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple na około 30 minut,żeby wyrosły.
2.Jajko ,żółtka,cukier waniliowy i pozostały cukier utrzeć na puszystą masę.
3.Do mąki dodać wyrośnięte drożdże,utarte jajka,szczyptę soli,ocet,ciepłe mleko.Zagnieść ciasto,pod koniec dodać olej.Ciasto powinno być miękkie,jeśli jest zbyt twarde dodać ciepłego mleka.Dokładnie wyrobić.Przykryć ściereczka i pozostawić w cieple na około 1 godzinę,aż podwoi swą objętość.
4.Po tym czasie ciasto wałkujemy ,za pomocą szklanki wykrawamy krążki,na środku wycinamy kieliszkiem dziurki.Układamy na stolnicy posypanej mąką i odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce,żeby podrosły.
5.Olej rozgrzewamy w garnku,smażymy oponki z obu stron na lekko brązowy kolor.Osuszamy na papierowym ręczniku.
6.Białko ucieramy kilka minut z cukrem pudrem,do uzyskania odpowiedniej konsystencji lukru.Cukier dodajemy stopniowo,jego ilość zależy od tego jak duże mamy białko.
Gotowym lukrem dekorujemy oponki,posypując cukrową posypką.
Komentarze