Drożdżowe oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2.Ciasto wyjmujemy na blat, krótko wyrabiamy. Delikatnie podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm, szklanką wycinamy krążki, a następnie kieliszkiem wycinamy z nich środki. Odkładamy oponki na stolnicę posypaną mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
3.Smażymy oponki w oleju rozgrzanym do 175 C, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.
4.Ostudzone dekorujemy polewami i lukrem zrobionym z cukru pudru i soku malinowego.
Komentarze