Drożdżowe oponki

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Wyjąkowego smaku oponkom dodaje lukier malinowy.

  • 2 godz.

Składniki:

  • -500 g mąki pszennej
    -250 ml mleka
    -2 jajka
    -60 g roztopionego masła
    -60 g cukru
    -10 g suchych drożdży
    -łyżka wódki

    Oraz:
    -biała i ciemna polewa
    -cukier puder
    -sok malinowy
    -kolorowe posypki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki

Drożdżowe oponki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z suchymi drożdżami. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy, pod koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wyrabiamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie. Ciasto formujemy w kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto wyjmujemy na blat, krótko wyrabiamy. Delikatnie podsypujemy mąką i rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm, szklanką wycinamy krążki, a następnie kieliszkiem wycinamy z nich środki. Odkładamy oponki na stolnicę posypaną mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
  • 3. Smażymy oponki w oleju rozgrzanym do 175 C, po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku.
  • 4. Ostudzone dekorujemy polewami i lukrem zrobionym z cukru pudru i soku malinowego.

Porady

Zamiast suchych drożdży możemy użyć swieżych.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Karnawał Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować