Sezon na rabarbar trwa, ja polecam deser w postaci drożdżowych bułeczek z rabarbarem. Rabarbar jest niskokaloryczny, dlatego osoby dbające o linię mogą sobie pozwolić na odrobinę słodkiej rozkoszy.
Drożdżowe bułeczki kwiatuszki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Na małym ogniu rozpuścić w mleku cukier, cukier wanilinowy i masło
- nie gotować. Do miski wsypać mąkę, jajka, drożdże, sól a następnie zagnieść ciasto stopniowo dodając wystudzone mleko z rozpuszczonymi cukrami i masłem. Miskę z ciastem przykryć ścierką i pozostawić
do wyrośnięcia ciasta.
2.Kruszonka:
Do miski wsypać cukier, mąkę, dodać masło i dokładnie rozcierać palcami
do momentu uzyskania kruszonki.
3.Rabarbar pokroić w kostkę. Połowę rabarbaru podsmażyć na patelni
z wodą, cukrem i cukrem wanilinowym do momentu uzyskania konsystencji marmolady.
4.Po wyrośnięciu ciasto przełożyć na stolnicę, rozwałkować, i wyciąć wykrawaczem bułeczki o dowolnym kształcie. Na każdą bułeczkę wyłożyć marmoladę z rabarbaru, posmarować brzegi bułeczek rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką i drugą połową rabarbaru.
5.Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 25 minut,
do momentu aż się zarumienią.
Komentarze