Drożdżowe krakersy z rozmarynem i solą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Takie drożdżowe krakersy z rozmarynem i solą to idealna przekąska gdy mamy ochotę coś schrupać! To idealna alternatywa dla niezdrowych chipsów. Lekkie i chrupiące – idealne na wycieczkę, do szkoły, pracy czy na imprezę!

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    ◦4 g drożdży instant
    ◦140 ml ciepłej wody
    ◦250 g mąki tortowej
    ◦1 łyżeczka soli
    ◦45 ml oliwy z oliwek

    Dodatkowo:
    ◦2 łyżki listków rozmarynu
    ◦ok. 2 łyżek soli morskiej
    ◦oliwa do posmarowania placków i miski
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski Paluszki

Drożdżowe krakersy z rozmarynem i solą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie:
    Drożdże zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 10-15 minut, a z na powierzchni pojawią się pęcherzyki.

    W drugiej misce mieszamy mąkę z solą i oliwą, dodajemy roztwór z drożdży i wyrabiamy ciasto.

    Gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne przekładamy je do miski posmarowanej oliwą i przykrywamy czysta ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 1 ½ godziny.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 210 stopni.

    Wyrośnięte ciasto wciskamy ręką i przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut.

    Duża blachę wykładamy papierem do pieczenia. Z ciasta odrywamy małe kawałki i rozwałkowujemy ja na cienkie, podłużne placki.

    Ciasto przekładamy na blachę, nakłuwamy widelcem i smarujemy oliwą. Po wierzchu posypujemy listkami rozmarynu i soli.

    Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 15-20 minut.

    Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krakersy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować