Drożdżowe kieszonki z prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozkruszamy i rozrabiamy z letnim mlekiem , 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki . Mieszamy i odstawiamy by ruszyły .
Jajka i żółtko ubijamy z resztą cukru na białą i puszystą masę . Do ubitych jajek wlewamy wyrośnięte drożdże i dodajemy mąkę . Mieszamy łyżką a następnie wyrabiamy rękoma ( można użyć miksera ze specjalną końcówką) . Pod koniec wyrabiania dodajemy ciepły tłuszcz i ponownie wyrabiamy , aż ciasto przestanie się błyszczeć . Nakrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by ciasto urosło ( ok. 2 godz. )
2.W tym czasie przygotowujemy prażone jabłka . Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę jabłka , zalewamy sokiem z cytryny i wstawiamy na gaz . Po 5 minutach prażenia dosypujemy cukier . Gdy jabłka zaczną się pokrywać sokiem , zdejmujemy z ognia , dosypujemy cynamon , mieszamy i odstawiamy do przestudzenia .
3.Gdy ciasto podwoi swoją objętość dzielimy na 2 części i każdą z nich wałkujemy na prostokąty . Następnie wycinamy nożem kwadraciki ( 8-10 cm ) , na każdym kwadraciku umieszczamy łyżeczkę ( lub dwie ) prażonych jabłek , składamy ciasto i zlepiamy jak pierogi , można pomóc sobie widelcem
4.Układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i zostawiamy do napuszenia na ok. 30 minut .
Przed włożeniem do piekarnika kieszonki smarujemy rozbełtanym białkiem.
Pieczemy w 180º C ok. 15 minut .
Po upieczeniu polewamy lukrem lub opruszamy cukrem pudrem .
Komentarze