Drożdżowe koszyczki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Nadzienie:
Rabarbar obrać, pokroić na kawałki i wymieszać z cukrem. Odstawić na ok 1 godz.
2.Ciasto:
Z drożdży, mleka i cukru zrobić rozczyn. Masło rozpuścić w oleju i wystudzić. Mąkę i sól wsypać do miski, dodać jajko, rozczyn i na końcu tłuszcz. Zagnieść ciasto drożdżowe i odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na małe kawałki (po ok. 80 g każdy).
3.Każdą część rozwałkować.
4.Na jednym brzegu ułożyć porcję rabarbaru,
5.na drugim naciąć na trzy paski.
6.Brzeg z nadzieniem zwinąć do środka.
7.Z pasków zapleść warkoczyk.
8.Uformować bułeczki.
9.Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 30 min. do wyrośnięcia.
10.Bułeczki posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem.
Komentarze