Drożdżowe koszyczki z rabarbarem

0 (0 ocen)

Pyszne drożdżowe bułeczki z rabarbarem :-))

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mleka
    100 g cukru
    600 - 700 g mąki
    60 g oleju
    75 g masła
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    25 g drożdży

    Nadzienie:
    250 g rabarbaru
    110 - 120 g cukru

    Dodatkowo:
    1 żółtko
    2 łyżki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe koszyczki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Nadzienie:
    Rabarbar obrać, pokroić na kawałki i wymieszać z cukrem. Odstawić na ok 1 godz.
  • 2. Ciasto:
    Z drożdży, mleka i cukru zrobić rozczyn. Masło rozpuścić w oleju i wystudzić. Mąkę i sól wsypać do miski, dodać jajko, rozczyn i na końcu tłuszcz. Zagnieść ciasto drożdżowe i odstawić na ok. 1 godz. do wyrośnięcia. Ciasto podzielić na małe kawałki (po ok. 80 g każdy).
  • * 3. Każdą część rozwałkować.
  • * 4. Na jednym brzegu ułożyć porcję rabarbaru,
  • * 5. na drugim naciąć na trzy paski.
  • * 6. Brzeg z nadzieniem zwinąć do środka.
  • * 7. Z pasków zapleść warkoczyk.
  • * 8. Uformować bułeczki.
  • * 9. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na ok. 30 min. do wyrośnięcia.
  • * 10. Bułeczki posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem.
  • 11. Piec 0k. 25 - 30 min. w temp. 180*C.

Porady

Z podanej porcji wyszło mi ok. 16 bułeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka Drożdże Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować