Drożdżowe faworki

4.38 (156 ocen)

Uwielbiają je mąż i córeczki. Świetnie sprawdzą się podczas karnawałowych spotkań z rodziną i znajomymi. Najlepsze ciepłe, zaraz po usmażeniu.

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    1 ½ szkl. letniego mleka
    10 dag drożdży
    5 łyżek cukru
    3 jajka
    10 dag masła
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Wystaw ocenę:

4.38 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery Faworki

Drożdżowe faworki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży, łyżki cukru i odrobiny letniego mleka zrobić rozczyn. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia (ok. 15 minut).
  • 2. Margarynę roztopić, wystudzić. Połączyć z mąką, wbić jajka i pozostały cukier i mleko. Dodać rozczyn. Wszystko wymieszać, wyrobić. Pozostawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
  • 3. Po tym czasie, ciasto cienko rozwałkowywać, wycinać faworki, smażyć na głębokim oleju z obu stron. Osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować