Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Takich bułek jeszcze nie jedliście! Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami smakują rewelacyjnie! Delikatne, puszyste ciasto, aromatyczny farsz i mozzarella! Bułeczki są smaczne na ciepło i zimno, chociaż my wolimy je ciepłe kiedy ser w środku jest jeszcze rozpuszczony i się ciągnie… Mniam.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    ◦230 g mąki tortowej
    ◦8 g drożdży suchych
    ◦250 ml mleka
    ◦1 łyżka cukru
    ◦1 łyżeczka soli
    ◦115 g masła
    ◦1 jajko
    ◦100 g mąki pełnoziarnistej

    Składniki na nadzienie:
    ◦150 g pieczarek
    ◦1-2 cebule
    ◦½ czerwonej papryki
    ◦1-2 ząbki czosnku
    ◦sól
    ◦pieprz
    ◦1 łyżka masła
    ◦1 łyżka majeranku
    ◦100 g tartej mozzarelli

    Dodatkowo:
    ◦4-5 łyżek mleka
    ◦tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami 1. Przygotowanie ciasta:
    Drożdże mieszamy z mąką tortową, solą i cukrem. Mleko podgrzewamy z masłem (masło ma się rozpuścić) i dodajemy do mąki. Na koniec dodajemy jajko i wyrabiamy ciasto – ok. 4 minut. Pod koniec dodajemy mąkę pełnoziarnistą.

    Ciasto przekładamy na blat posypany mąką i wyrabiamy ok. 5 minut. Następnie formujemy z ciasta kulę i przekładamy do miski posmarowanej olejem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia.
  • Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami 2. Przygotowanie nadzienia:
    Na maśle podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy oczyszczone i pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy kilka minut. Do pieczarek dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i podsmażamy aż płyn odparuje. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem. Odstawiamy aż nadzienie wystygnie. Do zimnego farszu dodajemy startą mozzarellę. Mieszamy.

    Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni.
  • Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami 3. Gdy ciasto wyrośnie delikatnie wciskamy je ręką (ciasto musi odgazować), przekładamy na posypany mąką blat i wyrabiamy kilka minut.

    Od ciasta odrywamy niewielkie fragmenty, z których formujemy okrągłe placki (najlepiej robić to oprószonymi mąką rękami). Do środka nakładamy po 1 łyżce farszu i formujemy okrągłe bułeczki.
  • Drożdżowe bułki nadziewane papryką i pieczarkami 4. Ja bułeczki piekę w metalowej formie do pieczenia muffinek. Wgłębienia smaruję masłem i do każdego wkładam po jednej bułeczce. Formę z bułeczkami przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.

    Po tym czasie bułeczki smarujemy mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 25-35 minut.

    Bułki studzimy na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bułka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować