Drożdżowe bułeczki z sezamem do hamburgerów

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 9 min

W sezonie grillowym polecam pyszne domowe hamburgery, ale aby je zrobić, potrzebujemy drożdżowe bułeczki. Można oczywiście kupić, ja jednak upiekłam, bo zależało mi, aby były to minihamburgery, takie na jeden kęs o średnicy ok. 4 cm.

  • 2 godz. 9 min

Składniki:

  • Bułeczki drożdżowe 32 sztuki
    • 3 szklanki mąki
    • 1 opakowanie suszonych drożdży 8 g
    • 1 łyżeczka cukru
    • 300 ml mleka
    • 2 łyżki oliwy
    • szczypta soli
    Do smarowania
    • 1 żółtko
    • 1 łyżka mleka
    • 1 łyżka oliwy
    • biały sezam do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Drożdżowe bułeczki z sezamem do hamburgerów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bułeczki drożdżowe
    • Do miski wsypać przesianą mąkę, drożdże, cukier, sól i przemieszać składniki.
    • Wlać ciepłe mleko, oliwę i wyrobić na sprężyste ciasto. Ja wyrabiam mikserem z końcówką hakiem około 10 minut.
    • Ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce - u mnie otwarty piekarnik nastawiony na 40 st.C.
  • 2. • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę w kształcie kuli i podzielić ją na 8 części - tak jak kroi się tort.
    • Każdy z ośmiu kawałków uformować w kulkę i przeciąć ją na 4 ćwiartki. Wyjdą z tego 32 kawałki ciasta.
    • Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Uformować minibułeczki i ułożyć na blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia.
  • 3. • Wymieszać żółtko z mlekiem i oliwą, posmarować nim każdą bułeczkę. Posypać sezamem.
    • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec przez 20 minut.

Porady

Z tego przepisu można upiec bułeczki normalnej wielkości.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować