Drożdżowe bułeczki z rabarbarem

0 (0 ocen)

Sezon rabarbarowy rozpoczęłam od drożdżowych bułeczek z konfitury z rabarbarem. Są pyszne, mięciutkie z kwaskawym nadzieniem. Polecam i małym i dużym łasuchom :)

Składniki:

  • na 10 -11 bułeczek

    Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej
    40g drożdży
    80g masła
    250 ml mleka
    1 jajko
    2 żółtka
    4 łyżki cukru

    Kruszonka: 4-5 łyżek mąki
    50 g masła
    3 łyżki cukru

    Nadzienie: 400 g rabarbaru
    2-3 łyżki cukru
    galaretka truskawkowa

    ponadto: rozkłócone białko do posmarowania
    cukier trzcinowy do obsypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowe bułeczki z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:do miseczki pokruszyć drożdże, dodać łyżkę cukru, łyżkę mąki i tyle letniego mleka, by rozczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Zaczyn odstawić na ok 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do większej miski, dodać roztrzepane jajko z żółtkami, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn. Zagnieść ciasto stopniowo dodając roztopione masło. (w razie potrzeby dodać mąki). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
  • rabarbar umyj i oczyść 2. Nadzienie: rabarbar umyć, oczyścić i pokroić na niewielkie kawałki. Zasypać cukrem i gotować na małym ogniu przez ok.20 minut od czasu do czasu mieszając. (rabarbar powinien się całkowicie rozpaść i mieć gęstą konsystencję). Na końcu dodać galaretkę, wymieszać i odstawić do wystudzenia.
  • po upieczeniu 3. Kruszonka: mąkę,cukier i masło rozetrzeć, tak aby powstały grudki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10-11 kawałków. Z każdej porcji ciasta formować placuszek.Na środek położyć łyżkę nadzienia, zlepić brzegi (jak przy pączkach) i formować zgrabną bułeczkę. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Odstawić jeszcze na 20 minut wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym białkiem, posypać kruszonką i cukrem trzcinowym. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st i piec ok 15-20 minut do zrumienienia. Smacznego!

Porady

*do bułeczek pasuje dowolna konfitura * konfiturę dosładzamy wg.własnego uznania

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Rabarbar

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować