Drożdżowe bułeczki z kajmakiem

0 (0 ocen)

Bardzo smaczne wydanie drożdżówki, polecam!

Składniki:

  • 35 dag mąki pszennej
    15 g drożdży

    1 łyżka śmietany 18%

    3/4 szkl. mleka

    1 jajko

    1 łyżka cukru

    5 dag masła



    Nadzienie;

    ok. 3/4 szkl kajmaku z orzechami lub bez

    2 jabłka

Drożdżowe bułeczki z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać, następnie dodać do niego pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić aż drożdże podrosną. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, roztopione masło , łyżkę śmietany i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto przez kilka minut. Jeśli jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto ma być lekko klejące.

    Po tym czasie ciasto wałkujemy na prostokąt i smarujemy kajmakiem. Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Posypujemy po kajmaku. Ciasto zwijamy w rulon a następnie kroimy w plastry ok.7 cm. i układamy w wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (26 cm).

    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na około pół godz. Po tym czasie bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C i pieczemy około 40-45 min. Do momentu aż ładnie się zarumienią.

Komentarze

Podobne przepisy