Drożdżowe bułeczki ślado-łapki

0 (0 ocen)

Bułeczki upiekłam z myślą o mojej córce. Była zachwycona, najpierw znikały paluszki ;-)

Składniki:

  • 40 dag mąki pszennej

    5 łyżek oleju

    1 jajko

    20 g drożdży

    1 szkl. mleka

    2 łyżki cukru



    Nadzienie;

    ok. szkl. masy kajmakowo - orzechowej



    jajko do posmarowania bułeczek

Drożdżowe bułeczki ślado-łapki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko lekko podgrzać, następnie dodać do niego pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić aż drożdże podrosną. Do miski przesiać mąkę, dodać jajko, olej i wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ciasto aż będzie odchodzić od rąk. Jeśli jest zbyt twarde dolewamy jeszcze trochę mleka. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę.


    Po tym czasie ciasto przekładamy na stolnice, dzielimy na kilka części i wałkujemy na placek grubości ok 0,5cm. Szklanką lub większym kubkiem wykrawamy koła. Na środek kładziemy łyżeczkę nadzienia i zlepiamy tworząc owalną bułeczkę. Z pozostałego ciasta formujemy małe kuleczki które tworzyć będą paluszki. Bułeczkę z brzegu smarujemy jajkiem a następnie przyklejamy kuleczki. Układamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia i odstawiamy na kilkanaście minut aby jeszcze troszkę podrosły. Następnie całe bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na około 20 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy