Drożdżowe buchty z serem i brzoskwiniami

4.5 (196 ocen)

  • 40 min

Takie buchty często robiła moja babcia a nadziewała je tylko serem.Ja postanowiłam dodać do nich brzoskwinię.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:

    -250 g przesianej mąki

    -20 g drożdży

    -150 ml ciepłego mleka

    -20 g cukru

    -2 żółtka

    -szczypta soli

    -waniliowy aromat do smaku

    -50 g margaryny




    Nadzienie:

    -150 g sera białego półtłustego

    -30 g cukru pudru

    -1 żółtko

    -cukier waniliowy do smaku

    -9 odsączonych niewielkich połówek brzoskwiń z lekkiego syropu





    Ponadto:

    rozpuszczony tłuszcz do smarowania

    cukier puder do obsypania
Wystaw ocenę:

4.5 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasto drożdżowe Desery

Drożdżowe buchty z serem i brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser zmielić.Połaczyć z żółtkiem utartym z cukrem i cukrem waniliowym.

  • 2. 50 g mąki połączyć z mlekiem i roztartymi z cukrem drożdżami .Pozostawić do wyrośnięcia
  • 3. Wyrośnięte drożdże połączyć z pozostałą mąka,żółtkami,solą i olejkiem.Wyrobić dokładnie ciasto.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia
  • 4. Na oprószoną mąką stolnicę wyłożyć ciasto.Rozwałkować.Wykroić krążki o średnicy 9,5 cm.Na połowę krążków nakładać brzoskwinię .Na owoc nałożyć po łyżeczce sera.Przykryć pozostałymi krążkami.Brzegi dobrze zlepić.Układać na natłuszczonej i obsypanej mąką blaszce.Bychty smarować roztopionym tłuszczem.



  • 5. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.180 st.C przez około 30-35 minut.

    Po upieczeniu obsypać obficie cukrem pudrem.
    .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować