Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką

0 (0 ocen)

Pyszne drożdżowe babeczki nadziane truskawkami, obsypane słodką kruszonką. Świetny pomysł na deser! Polecam ;)

Składniki:

  • Ciasto:
    230 g mąki pszennej tortowej
    14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
    50 g cukru
    2 duże żółtka
    1/2 szkl. letniego mleka
    50 g masła, roztopionego
    16 g cukru wanilinowego (lub nasionka z 1 laski wanilii)

    Dodatkowo:
    10 truskawek
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowe babeczki z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Suche drożdże wymieszać z mąką i cukrami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) Dodać żółtka oraz mleko. Wyrabiać mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. Pod koniec wlać masło i ponownie wyrobić do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Przykryć je ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto odgazować uderzając pięścią, a następnie podzielić na 10 równych części. Do każdej wcisnąć truskawkę, dobrze skleić i uformować zgrabną kuleczkę.
  • 2. Kruszonka: Wszystkie składniki rozetrzeć palcami.
  • 3. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami. W każdej papilotce umieścić kuleczkę z truskawką, sklejeniem do dołu. Odstawić na 30 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować babeczki jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać kruszonką.
  • 4. Tak przygotowane babeczki piec w 190 st.C przez około 20 minut do ładnego zarumienienia. Upieczone wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego! (inspiracja/ źródło: Moje Wypieki)

Porady

Przepis na 10 babeczek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować