Drożdzowe ciasto z jagodami i śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 10 min

drozdzowiec z jagodami i sliwkami-prosto i smacznie-polecam.

  • 2 godz. 10 min

Składniki:

  • 1.Składniki n ciasto:
    4 szklanki mąki tortowej
    4 jajka
    25 g suchych drozdzy
    1 szklanka ciepłego mleka
    1 szklanka drobnego cukru
    200 g miękkiej margaryny
    1/3 szklanki oleju

    2.SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

    150 g mąki tortowej
    50 g cukru
    125 g zimnej margaryny

    DODATKOWO:

    pół szklanki jagód lesnych
    ok. 400 g śliwek

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Drożdzowe ciasto z jagodami i śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy suche drożdże Wlewamy mleko, cukier, jajka i mieszamy .
    Następnie dodajemy masło pokrojone na kawałki i wyrabiamy jednolite ciasto . Wyrobione ciasto formujemy w kulę, wkładamy do miski, owijamy folią i zostawiamy n około 70-80minut do wyrośnięcia.
    2. Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy, aż powstaną grudki.
    3. Śliwki myjemy, kroimy w ósemki , usuwamy pestki.Jagody płuczemy.
    Formę o wym. 24×35 cm wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy ciasto a na nim układamy śliwk iskórka ku dołowi .W wolne miejsca kladzemy jagody.
    Owoce obsypujemy kruszonką i owijamy folią, zostawiamy na ok. 30 min do napuszenia. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50 min do zarumienienia wierzchu.Smacznego:)

Porady

24 na 35 blacha składniki powinny miec temp pokojową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować