Drożdżowa rolada z jagodami

4.49 (189 ocen)

Przepyszny, pachnący latem deser dla wielbicieli tradycyjnych domowych wypieków.

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    1 szkl mleka
    7g drożdży instant
    1/4 szkl cukru
    50 dag mąki
    szczypta soli
    70g masła
    1 jajko

    Nadzienie:
    300g jagód (mogą być mrożone)
    2 łyżki cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    2 łyżki bułki tartej

    Kruszonka:
    2 łyżki mąki
    1 c. waniliowy 16g
    1 łyżka stopionego masła

    żółtko do posmarowania
Wystaw ocenę:

4.49 (189 ocen)

Drożdżowa rolada z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić aby nie było gorące. Dodać do pozostałych składników w misce, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Odstawić na ok 45-60 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąty, posypać bułką tartą, jagodami i cukrami. Zwinąć rolady, dokładnie zlepiając brzegi aby sok z jagód nie wypłynął podczas pieczenia. Rolady włożyć do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem i posypać kruszonką.
  • 3. Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach aby powstały grudki.
  • 4. Piec ok 35 minut w 170 stopniach do zarumienienia. Ostudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Drożdże Jagody

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować