Drożdżowa rolada z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do dużej miski przesiać mąkę, dodać drożdże, cukier, sól, wymieszać. W garnuszku podgrzać mleko i masło do całkowitego rozpuszczenia, przestudzić aby nie było gorące. Dodać do pozostałych składników w misce, wbić jajko i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. W razie potrzeby delikatnie podsypać mąką. Odstawić na ok 45-60 minut do wyrośnięcia.
2.Ciasto podzielić na 2 części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąty, posypać bułką tartą, jagodami i cukrami. Zwinąć rolady, dokładnie zlepiając brzegi aby sok z jagód nie wypłynął podczas pieczenia. Rolady włożyć do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia. Posmarować żółtkiem i posypać kruszonką.
3.Kruszonka: wszystkie składniki rozetrzeć w palcach aby powstały grudki.
4.Piec ok 35 minut w 170 stopniach do zarumienienia. Ostudzić.
Komentarze