Drożdżowa rolada z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrać jabłka, zetrzeć na dużych oczkach i smażyć na mały ogniu razem z cukrem i cynamonem przez 15 min. od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie pozostawić, aby się powoli ostudziły, jabłka jeszcze rozmiękną i będzie marmoladka.
Drożdże rozpuścić w mleku razem z cukrem, następnie dodać mąkę, wymieszać - ma być konsystencja gęstej śmietany.
2.Ostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Jest gotowe, gdy ma oczka i podwoi swoją objętość.
3.Do wyrośniętego zaczynu dodać utarte z cukrem 2 żółtka i jedno całe jajko, mąkę, sól i ubitą na sztywno śmietanę. Wyrobić. Dodać margarynę wyrabiać, aż się wchłonie. Ciasto ma być luźne.
4.Ostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
5.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką, wyrobić delikatnie, podzielić na 2 części, rozwałkować delikatnie i wyłożyć na nie marmoladę jabłkową. Zwinąć rolady i włożyć do foremek. Odstawić do wyrośnięcia.
6.Bezpośrednio przed włożeniem do piekarnika posmarować wierzch rozmąconym jajkiem.
7.Piec 40 min na 200 stopni. (do zrumienienia).
Porady
Porcja na 2 foremki o wymiarach: długość 37 cm, szerokość spodu 9 cm, szerokość wierzchu 12 cm, wysokość 8 cm. Najlepsze są jabłka renety bo mają mało soku lub antonówki - nie ciemnieją.
Komentarze