Drożdżowa rolada

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Rolada na bazie ciasta do pizzy. Idealnie smakuje na ciepło jak i na zimno.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • Na 1 roladę dł. ok 35cm

    Ciasto:
    1.5 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka mąki żytniej
    6 dkg drożdży
    4 łyżeczki cukru
    1/4 szklanki oleju słonecznikowego
    1 szklanka mleka
    2 garści zapiekanej cebulki
    3 szczypty soli

    Farsz:
    3 łyżki koncentratu pomidorowego
    40 dkg pieczarek
    2 cebule
    3 kawałki kiełbasy np. śląskiej
    30 dkg startego sera żółtego
    przyprawy: do pizzy, oregano, pieprz, bazylia, papryka suszona, czosnek granulowany
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Drożdżowa rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko delikatnie podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże, cukier oraz 2 łyżki mąki pszennej. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu. Resztę składników przesypujemy do dużej misy, dolewamy olej. Gdy rozczyn wyrośnie przelewamy go do mąki z olejem i mieszamy. Ponownie zostawiamy do wyrośnięcia na ok godzinę.
  • 2. Pieczarki kroimy na mniejsze kawałki i dusimy razem z cebulką. Kiełbaskę kroimy w plasterki lub pozostawiamy całą i obsmażamy na patelni.
  • Ciasto na roladę 3. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na długość blaszki do pieczenia. Smarujemy koncentratem. Posypujemy suszonymi ziołami i przyprawami.
  • Przed zwinięciem rolady 4. Całość posypujemy pieczarkami i startym serem, na jednym dłuższym boku układamy talarki lub całe kawałki kiełbasy.
  • Rolada drożdżowa 5. Roladę zwijamy zaczynając od boku z kiełbasą. Koniec ciasta dajemy na spód, a wierzch możemy posmarować łyżeczką przecieru i posypać jeszcze odrobiną sera żółtego. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do ponownego wyrośnięcia. Wstawiamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy ok 40 minut.

Porady

Po pierwszych 20 min. można włączyć tylko grzałkę dolną. Roladę najlepiej kroi się przestudzoną. W przypadku krojenia tyle co upieczonej (jak w moim przypadku) staje się ona bardziej "zwarta", niższa i wizualnie mniej atrakcyjna:) Smak pozostaje bez zmian:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sery Pieczarki Kiełbasa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować