Drożdżowa plecionka TRIOLADE

0 (0 ocen)

Drożdżowa, maślana plecionka nadziana dużą tabliczką czekolady Triolade. Obłędnie smaczna! Polecam

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki pszennej
    10 g świeżych drożdży
    szczypta soli
    2 łyżki cukru
    1 łyżka roztopionego i ostudzonego masła
    1/3 szkl. letniego mleka
    1 jajko

    Dodatkowo:
    1 jajko roztrzepane
    2 łyżki mleka
    1 duża czekolada Triolade Milka (300 g)

Drożdżowa plecionka triolade - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka z cukrem oraz szczyptą mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Mąkę przesiać, dodać sól, jajko, rozczyn oraz mleko. Wyrobić rękami do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta, dodając pod masło. Ciasto umieścić w misce oprószonej mąką i przykryć ściereczką. Odstawić na około 1,5 godziny do podwojenia objętości.
  • image-1nvat97 2. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i rozwałkować na duży prostokąt. Na środku umieścić czekoladę. Boki ciasta naciąć i nakładać na przemian do góry tworząc ładną plecionkę. Plecionkę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do napuszenia na około 40 minut. Następnie wysmarować roztrzepanym jajkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w 180st.C około 25-30 minut do zarumienienia. Wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy