Przepyszna pizza z patelni! Polecam, ponieważ smakuje tak, jak ta z piekarnika, a nawet lepiej!
30 min
Składniki:
3 szklanki mąki pszennej typ 650 (lub zwykłej pszennej)
270 ml ciepłej wody (1 i 1/4 szklanki)
1,5 łyżeczki suchych drożdży lub 30 g świeżych- ja takie dałam
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju/ oliwy
Drożdżowa pizza z patelni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wodę wymieszać z cukrem i drożdżami i odstawić na kilka minut. W misce wymieszać mąkę, cukier i sól, dodać zaczyn i olej. Wyrobić i odstawić na 15 min. Formować rękoma placki (ja rozciągałam ciasto na talerzu wielkości patelni). Piec na suchej, dobrze rozgrzanej patelni około 2 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Po tym czasie przewrócić na drugą stronę, posmarować ulubionym sosem (u mnie barbecue i pomidorowy), nałożyć składniki i posypać serem. Piec około 5 min pod przykryciem. To wszystko, pizza z patelni jest gotowa :)
Porady
Lepiej unikać mocno wodnistych dodatków, takich jak pomidor lub mozarella, ponieważ pizza może nam się nie upiec.
Komentarze