Drożdżowa gwiazda z białym makiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Kiedy robiłyśmy z mamą Rogale Marcińskie mama specjalnie zrobiła więcej masy, bo uznała że będzie to super nadzienie do makowca na Boże Narodzenie i zamroziła ją. Za to jak ja pokazałam jej w necie gwiazdę z nutellą, jednogłośnie powiedziałyśmy, że koniecznie tak musi wyglądać nasz makowiec na święt

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:


    • 3/4 szklanki ciepłego mleka
    • 30 g świeżych drożdży
    • 4 żółtka
    • 500 g mąki pszennej
    • 150 g cukru
    • szczypta soli
    • 100 g roztopionego masła
    • 2 łyżki cukru waniliowego
    • 1 czubata łyżeczka jogurtu naturalnego
    • białko, lub mleko opcjonalnie do posmarowania gwiazdy




    Składniki na masę:



    • 350 g białego maku
    • 100 g masy marcepanowej
    • 3/4 szklanki cukru
    • 150 g orzechów włoskich
    • 100 g płatków migdałów
    • 70 g suszonych fig
    • 70 g suszonych daktyli
    • 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • 3 łyżki śmietany
    • 2 białka
    • 4 podłużne biszkopty, mama użyła 8 okrągłych bo są mniejsze


    Po za tym:


    • cukier puder do posypania gwiazdy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowa gwiazda z białym makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie ciasta:

    Na początek przygotować zaczyn. 1 łyżeczkę cukru, wymieszać z 1 łyżeczką jogurtu naturalnego, 2 łyżkami ciepłego mleka, 1 łyżką mąki i drożdzami. Zaczyn wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut.

    W tym czasie z żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, wlewamy rozczyn, roztopione chłodne masło i resztę składników i wyrabiamy. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę w ciepłe miejsce.

    Ciasto pieczemy około 30 - 40 min. w tem. u nas 170 stopni.

    Upieczoną gwiazdę posypujemy cukrem pudrem.

    Przygotowanie masy:

    Najpierw musimy przygotować oddzielne miski dla maku, fig, orzechów i daktyli i gorącą wodę. Każdy z tych składników parzymy około 30 minut w oddzielnym naczyniu, po czym odcedzamy wszystkie składniki.

    Mak, orzechy, migdały, figi i daktyle mielimy drobno. Do masy marcepanowej, dodajemy cukier puder i trzy łyżki śmietany i ucieramy to na jednolitą masę. Po czym dodajemy powoli mak i bakalie, skórkę pomarańczową i skruszone drobno biszkopty. Masa jest gotowa.

    Przygotowanie gwiazdy:

    Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą część dzielimy na kolejne 3 części. Wszystkie 3 części wałkujemy na koło i przykładamy spód od okrągłej tortownicy i wykrawamy ciasto. Nakładamy na nie masę makową, następne wyciete ciasto, masę makową i 3 płat ciasta. Na środku przykładamy szklankę i lekko odciskamy. Bierzemy nóż i na początku najlepiej podzielić sobie ciasto na 4 róne części. Ciasto kroimy tylko do kółka. Potem z każdą z 4 części dzielimy na 4 kolejne. Razem powinno nam wyjść 16 kawałków. Bierzemy po dwa kawałki i zwijamy je do środka. Końcówki ciasta sklejamy. Smarujemy białkiem lub mlekiem, mi mama kazała posmarować mlekiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować