Drożdżowa baba

0 (0 ocen)

Jedna z lepszych babek jakie ostatnio piekłam.

Składniki:

  • 20 dag masła
    50 dag mąki pszennej
    15 dag cukru
    5 jajek
    1 większy gotowany ziemniak
    1 szklanka mleka
    1 opakowanie suszonych drożdży
    1 laska wanilii
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    5 dag rodzynek
    lukier:
    3/4 szklanki cukru pudru
    sok pomarańczowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Drożdżowa baba - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • drożdżowa baba 1. Masło stopić i przestudzić, drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru i 1 łyżką maki dolać do tego troszkę ciepłego mleka, wymieszać i odstawić.
    Żółtka utrzeć z cukrem do białości w trakcie ucierania dodać ziarenka wyskrobane z laski wanilii do utartych żółtek dodać przesianą mąkę i rozgniecionego dokładnie ziemniaka, następnie dolać rozczyn drożdżowy i pozostałe mleko, ciasto wyrabiać kilka minut ( ja robiłam robotem) na koniec dodać do ciasta rozpuszczone masło, rodzynki i skórkę dokładnie wszystko jeszcze chwilkę wyrabiać. Ciasto jest dosyć luźne jak na drożdżowe.
  • drożdzowa baba 2. Dużą formę do babki wysmarować masłem i wysypać bułką tartą, przełożyć do niej ciasto od razu bez wcześniejszego wyrastania, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na minimum 3 godziny do wyrośnięcia.
    Piekarnik nagrzać do 160st i piec babkę około 50 minut do suchego patyczka.
  • drożdzowa baba 3. Lukier: Cukier puder utrzeć z niewielką ilością soku pomarańczowego na gładki i lejący się lukier.

    Przygotowanym lukrem polać upieczoną i wystudzona babkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować