Drożdżowe porzeczkowe babeczki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Muffiny drożdżowe z porzeczkami i kruszonką oraz lukrem. Obowiązkowo lukier musi być bo moja rodzina bardzo lubi. Lekko kwaskowe.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 30 dkg mąki typ 500
    3 żółtka
    1/2 szklanki cukru
    szczypta soli
    2 łyżki smalcu ( albo masło)
    2 łyżki jogurtu greckiego
    1/2 szklanka mleka
    2 dkg drożdży
    20 dkg porzeczek
    lukier / cukier puder plus sok z cytryny/

    kruszonka:
    50 g masła
    50 g cukru
    100 g mąki pszennej typ 500
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Babeczki Babeczki Muffinki

Drożdżowe porzeczkowe babeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciasto wyrośnięte 1. Zaczyn:
    Do miski przekładam drożdże dodaje letnie mleko około 3 łyżki mleka, szczyptę cukru i łyżkę mąki.Zaczyn ma mieć konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do zaczynu przesiewam pozostała mąkę, dodaję sól, letnie mleko resztę, jogurt,. Żółtka ubijam z cukrem mikserem, dodaję do składników i wyrabiam mikserem. Na końcu dodaję smalec roztopiony letni. Wyrabiam dalej aż ciasto będzie jednolite. Odstawiam do wyrośnięcia.
  • ciasto w foremkach 2. Po tym czasie ciasto wykładam na deskę podsypaną mąką i wałkuj . Kroję na 12 kwadratów. Układam je w foremce do mufinek wysmarowanej wcześnie. Lekko dociskam. Odstawiam do wyrośnięcia ponownie.
  • dodane owoce i kruszonka 3. Kruszonka:
    Do miski przekładam masło, przesiewam mąkę i łączę. Na końcu dodaję cukier i palcami zagniatam.

    Do każdej sztuki dodaję porzeczki i na wierzch kruszonkę. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni na 25 minut. Po wystudzeniu lukruję
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Porzeczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować