Po kilku ciastach na zimno naszła mnie ochota na pieczone ciacho i wybór na drożdżowe z truskaweczkami i nową nutką:)zapraszam:))
Składniki:
270 g mąki typ 450
2 jajka
50 g masla
90 ml mleka
3 łyżki miodu
opakowanie drożdży instant
skórka starta z 1 cytryny
ok. 500 g truskawek
40 g draży czekoladowych
40 g draży mlecznych
Drożdżak z truskawkami i drażami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki umyć,osuszyć i odszypułkować. 6 średniej wielkości sztuk pokroić w kostkę , a resztę pokroić na połówki.
2.Ciasto: Masło roztopić i ostudzić. Mleko lekko podgrzać. Do miski przesiać mąkę,dodać drożdże i miód. Następnie dodać resztę składników i wyrabiać ciasto.
3.Dodać pokrojone w kostkę truskawki i dalej wyrabiać. Wyrabiać tak długo,aż będzie miękkie i elastyczne a jednocześnie klejące ( tak powinno być,więc nie należy dosypywać mąki). Dno miski oprószyć mąkę i przełożyć ciasto. Nakryć i zostawić do podwojenia objętości. Trwa to około godziny,półtorej.
4.Po tym czasie ciasto wyjąć z miski,uderzyć nim mocno o blat i jeszcze raz krótko wyrobić. Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć na nim ciasto ( warstwa będzie raczej niska).
5.Na ciasto wyłożyć owoce, układając na zmianę przecięciem w górę i przecięciem w dół.
6.Draże wsypać do blendera i zmiksować na proszek. Posypać proszkiem z draży ciasto. Odłożyć na kolejne 20 minut aby wyrosło.
7.Następnie wstawić do zimnego piekarnika i piec w 180 st około 40-45 minut-do suchego patyczka ( ja piekłam 45). Wyłączyć piekarnik,uchylić drzwiczki i ostudzić ciasto. Ostrożnie wyjąć z formy. Smacznego!
Komentarze