Doughnuts'y cynamonowe pieczone

0 (0 ocen)

Doughnuts’y to amerykańskie pączki, o prawdopodobnie holenderskim rodowodzie. Na przygotowanie pieczonych doughnuts'ów potrzebujemy zaledwie 10 minut. Pieczenie to kolejne 10 minut i gotowe. Prawda, że proste?

Składniki:

  • 240 g mąki
    200 ml mleka
    2 jajka
    100 g cukru pudru
    60 g masła
    1 łyżeczka pasty z wanilii
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczki cynamonu
    Posypka:
    60 g masła
    100 g drobnego cukru
    1 łyżeczka cynamonu

Doughnuts'y cynamonowe pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy cukier, cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy łyżką do połączenia się składników. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, roztopione masło i pastę z wanilii. Mieszamy do połączenia się składników. Mokre składniki dodajemy do suchych i przy pomocy np. trzepaczki mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji. Formę do donuts'y smarujemy oliwą (świetnie sprawdza się tu oliwa w sprayu). Ciastem wypełniamy każde wgłębienie do 3/4 wysokości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175'C i pieczemy około 8-10 minut. Wyjmujemy i studzimy około 5 minut. Następnie wyjmujemy donutsy podważając lekko je nożem i układamy na kratce do całkowitego ostudzenia.
    Posypka:
    Masło rozpuszczamy. Cukier mieszamy z cynamonem. Każdy donuts smarujemy masłem i obtaczamy w cukrze.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy