Doughnuts amerykańskie

5 (152 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Donaty na słodki karnawał czy tłusty czwartek,pulchne i kolorowe,dużo lepsze niż ze sklepu,a kolorowy lukier zachwyci zwłaszcza tych najmłodszych.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 6 szklanek mąki pszennej
    40 g świeżych drożdży
    2 jajka
    1/2 szklanki miałkiego cukru
    2 szklanki ciepłego mleka
    1/4 szklanki ciepłej przegotowanej wody
    1/3 szklanki roztopionej margaryny lub masła
    2 łyżki rumu
    1 łyżka zmielonej skórki cytrynowej
    1/2 łyżeczki soli

    Lukier:
    2 białka jaj
    2 czubate szklanki cukru pudru
    kolorowe barwniki spożywcze
    krokant lub kolorowa posypka do ciast
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

5 (152 ocen)

Zobacz również:

Desery Pączki Oponki Lukier

Doughnuts amerykańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Z drożdży ,łyżeczki cukru,łyżki mąki i połowy ciepłego mleka zrobić rozczyn,zostawić do podrośnięcia. Mąkę pszenną wsypać do dużej miski,wsypać sól i cukier wbić jajka wlać pozostałe mleko i ciepłą wodę oraz wyrośnięty rozczyn i skórkę cytrynową wszystko razem wyrabiać ręką pod koniec wlać rozpuszczoną margarynę lub masło,dolać rum i ponownie zagnieść do połączenia aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • wycinamy 2. Po tym czasie ciasto wyjmujemy na oprószoną mąką stolnicę wałkujemy na grubość 1,5 cm i szklanką o śr 7-8 cm wykrawamy kółka w środku robiąc kieliszkiem dziurki.Wycięte zostawiamy na 30 minut w celu ponownego wyrośnięcia.
  • Smażymy 3. We frytkownicy lub szerokim garnku rozgrzewamy olej do 170-175*c i smażymy donaty z obu stron na rumiano,należy uważać żeby trzymać stałą temp oleju,aby nie był bardzo mocno rozgrzany ponieważ donaty szybko złapią brązowego koloru a w środku pozostaną surowe. Po usmażeniu osaczamy z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  • 4. Lukier: Białka jaj ubijamy na sztywną pianę wsypujemy puder miksujemy.rozdzielamy na 2-3 części dodajemy po kilka kropel ulubionego barwnika spożywczego mieszamy i maczamy ciepłe jeszcze donaty w lukrze ,obsypujemy posypką i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Małe kuleczki po wycięciu dziurek również smażymy i obtaczamy w lukrze-mamy wtedy mini pączusie..:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować