Dorsz słodko-kwaśny

0 (0 ocen)

Polecam pysznego dorsza w pomidorowym sosie słodko-kwaśnym. Jego smak jest nieco zbliżony do ryby po grecku. Z powodzeniem rozwieje nudę na wigilijnym stole.

Składniki:

  • 1kg polędwicy z dorsza
    2 cebule
    1 litr domowego przecieru pomidorowego lub 2-3 puszki pelatti
    ziele angielskie
    liście laurowe
    3 łyżeczki cukru
    4 łyżki octu winnego
    sól, świeżo mielony pieprz czarny
    sok z cytryny
    mąka do panierowania
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Ryba Ryba po grecku

Dorsz słodko-kwaśny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidorowy sos słodko –kwaśny : Cebule kroimy w piórka i delikatnie rumienimy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy do niej cukier intensywnie mieszamy by się nie przypalił. Następnie dodajemy przecier pomidorowy, około 7-8 kulek ziela angielskiego oraz 7-8 listków laurowych. Całość gotujemy do zgęstnienia, dolewamy ocet i gotujemy jeszcze około 2 minut.
    Ryby: Ryby oprószamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i skrapiamy cytryną. Tak przyprawione obtaczamy w mące i smażymy na oleju do zrumienienia z obu stron. Usmażone dorsze przekładamy do salaterki i zalewamy gorącym sosem pomidorowym. Przechowujemy w lodówce. Ryba najlepiej smakuje gdy przejdzie aromatem pomidorów i przypraw po około 2 dniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować